Oliwa z oliwek Arbequina jest rodzajem oliwy pochodzącej z oliwek Arbequina, jakie są popularnym rodzajem uprawianym głównie w Hiszpanii, w sektorach takich jak Katalonia i Andaluzja. Oliwa Arbequina jest lubiana za swoje oryginalne walory smakowe i aromatyczne. Oliwa z oliwek Arbequina jest popularna z łagodnego, owocowego zapachu z nutami jabłka, banana i migdałów. Jest mniej gorzka i pikantna niż pozostałe gatunki oliwy z oliwek, co powoduje ją popularnym wyborem do sałatek, sosów także innych dań, w jakich subtelny smak jest pożądany. Ma zwykle jasnozłoty kolor z zielonymi refleksami. Jest zazwyczaj bardziej przyjemna i lekka w zestawieniu do innych oliw z oliwek, co robi, że jest wspaniała do użytkowania na surowo, np. jako dressing do sałatek. Oliwa Arbequina jest bogata w prawidłowe tłuszcze jednonienasycone oraz przeciwutleniacze, jakie mogą dobrze działać na zdrowie serca i ogólną wydolność organizmu. Jest często robiona metodą tłoczenia na zimno, co pozwala zachować jej prawdziwe właściwości i walory smakowe. Proces ten polega na mechanicznym wyciskaniu oliwek bez użycia wysokiej temperatury czy chemikaliów. Jeżeli planujesz zakup oliwy z oliwek Arbequina, warto zwrócić uwagę na jej pochodzenie i technikę produkcji, aby upewnić się, że nabywać produkt doskonałej klasy.
Oliwa Arbequina https://vivaoliwa.pl/pokaz-produkt/oliwa-z-oliwek-extra-virgin-coupage-picual-i-arbequina-puerta-de-las-villas-05l/19 jak powstaje. Proces produkcji oliwy z oliwek Arbequina obejmuje kilka kluczowych etapów, jakie mają na celu zachowanie jej niepowtarzalnych walorów smakowych i zdrowotnych. Oliwki Arbequina są niejednokrotnie zbierane ręcznie, co pozwoli na dobór tylko dojrzałych i zdrowych owoców. W niektórych przypadkach stosuje się fachowe urządzenia do mechanicznego zbioru, co zwiększa proces, lecz może nie być tak selektywne jak tradycyjny zbiór. Oliwki są transportowane do młyna jak prędko po zbiorze, aby zapobiec fermentacji i straty jakości. Powszechnie stosuje się specjalne kontenery, które minimalizują uszkodzenia owoców. Przed rozpoczęciem tłoczenia, oliwki są myte, aby wyeliminować wszystkie zanieczyszczenia, takie jak miał, liście lub gałązki. Oliwki są miażdżone za pomocą twardych lub metalowych młynów. Proces ten dzieli zarówno miąższ, jak również pestki oliwek, tworząc pastę oliwkową. Pasta oliwkowa jest powoli mieszana w charakterystycznych kadziach, aby uwolnić olej z komórek oliwek. Proces ten trwa przeważnie od 20 do 40 minut i realizuje się w zadanej temperaturze (nie przekraczającej 27°C), co umożliwia zachować istotne składniki zdrowe i aromaty. Oliwa Arbequina jest produkowania na zimno. Najbardziej tradycyjna metoda, w której olej jest wyciskany z pasty oliwkowej bez użycia wysokiej temperatury. Dekantacja. W niektórych nowoczesnych młynach wykorzystuje się systemy dekantacyjne, które usuwają olej od wody i pozostałości miąższu za pomocą siły odśrodkowej. Olej jest wtedy filtrowany, aby wyeliminować wszystkie pozostałości miąższu, jakie mogą działać na jego klarowność i stabilność.

Oliwa z oliwek Arbequina jest pozostawiana niefiltrowana dla bardziej mocnego zapachu, lecz mogą posiadać krótszy termin przydatności do jedzenia. Ostatnim etapem jest butelkowanie oliwy. Oliwa Arbequina jest zazwyczaj trzymana w ciemnych szklanych butelkach lub metalowych puszkach, które chronią ją przed promieniowaniem, jakie może spowodować jej błyskawiczne psucie się. Gotowa oliwa z oliwek Arbequina jest trzymana w prawidłowych warunkach (chłodne miejsce, ciemne miejsce) do czasu dystrybucji. Kluczowe jest, aby unikać ekspozycji na światło słoneczne także duże temperatury, by zachować jej wartość. Oliwa arbequina jej wytwarzanie to proces, który skupia tradycję z technologią, dbając o najwyższą klasę produktu końcowego.